تاریخچه‌ی اختراع دستگاه فتوکپی به سال ۱۹۳۷ بازمی‌گردد. دستگاه فتوکپی جز یکی از ابزارهای مهم و ضروی در ادارات، مدارس و سازمان‌های گوناگون می‌باشد و  استفاده‌های مختلفی از آن می‌شود؛ کپی کردن اسناد و تصاویر، اسکن و چاپ مطالب از جمله موارد استفاده‌ی آن می‌باشد. دستگاه‌های فتوکپی انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی‌ها و عملکردهای خاص خود را دارند. اگر می‌خواهید با عملکرد و اصول عمل دستگاه‌های فتوکپی آشنا شوید، برای کسب اطلاعات بیشتر در تکنومگ همراه ما باشید.

دستگاه‌های فتوکپی چگونه کار می‌کنند؟

عملکرد دستگاه‌های فتوکپی، شامل نحوه‌ی استفاده‌ی عمومی از آن و همچنین آشنایی با عملکرد قطعات مختلف این دستگاه است. دستگاه‌های فتوکپی فرایندهای اسکن، چاپ و کپی را انجام می‌دهند. اصول عمل این دستگاه‌ها به شرح زیر است:

· اسکن:

اسکن مدارک به شما کمک می‌کند تا مدارک و تصاویر خود را به صورت دیجیتالی اسکن کرده و آن‌ها را در رایانه یا دیگر دستگاه‌های مد نظر ذخیره نمایید. به این طریق می‌توانید مدارک فیزیکی خود را به صورت الکترونیکی ذخیره کرده و به راحتی به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

· چاپ:

این عملکرد به شما امکان چاپ مدارک و تصاویر را از رایانه یا دیگر دستگاه‌های ذخیره‌سازی دیجیتالی می‌دهد. شما می‌توانید مدارک خود را به صورت چاپ شده دریافت کنید و از آن‌ها برای ارائه یا مصارف دیگر طبقه بندی کنید.

· کپی:

کپی برای تهیه نسخه‌های اضافی از مدارک یا تصاویر استفاده‌ می‌شود. به عنوان مثال، شما می‌توانید یک مدرک مهم را کپی کرده و نسخ اضافی برای استفاده‌های مختلف تهیه کنید.

اجزای اصلی دستگاه‌های فتوکپی

برای شناخت عملکرد هر دستگاه ابتدا لازم است که نسبت به قطعات و نحوه‌ی کارکرد آن‌ها اطلاعات کسب کنیم. دستگاه کپی از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظیفه خاصی را بر عهده دارند. برای بررسی هر چه بهتر اصول عمل دستگاه‌های فتوکپی، لازم است تا با برخی از اجزا و قطعات مهم آن آشنا شویم:

· کاغذ کش

کاغذ کش از جمله قطعات مکانیکی بوده و وظیفه‌ی حرکت دادن کاغذ را بر عهده دارد. بخش‌های ورودی، میانی و خروجی این قطعه، در فرایند ورود و خروج برگه به دستگاه فتوکپی دخالت دارند. در صورتی که هریک از بخش‌های کاغذ کش با مشکل مواجه شده و نتواند به درستی کار کند، برگه برای ورود و خروج به دستگاه با مشکلات جدی رو به رو می‌شود.

· فیوزینگ

فیوزینگ تونر را حرارت می‌دهد تا ذوب شود و سپس با فشار تصویر تونر را بر روی کاغذ حک می‌کند.گرمایی که به کمک فیوزینگ ایجاد می‌شود به اندازه ای است که در زمان خروج برگه از دستگاه، می‌توان حرارت آن را به راحتی احساس کرد.

· مین برد

در اصول عمل دستگاه‌های فتوکپی، عملکرد صحیح مین برد بسیار حیاتی می‌باشد. این قطعه وظیفه پردازش اطلاعات را بر عهده دارد و در صورتی که این قسمت از دستگاه شما درگیر اختلال و ایراد شده باشد، حتی به شرط سالم بودن سایر اجزا، دستگاه نمی‌تواند کار کند.

· پاور

برد پاور دستگاه فتوکپی اصلی‌ترین و مهم‌ترین تأمین کننده انرژی مورد نیاز برای عملکرد صحیح دستگاه فتوکپی است. مهم‌ترین چیزی که در سلامت برد پاور دستگاه فتوکپی مؤثر است، کنترل ولتاژ برق است. عدم کنترل ولتاژ برق به بخش‌های داخلی دستگاه آسیب‌های جدی وارد می‌کند.

· درام

درام در اصل یک استوانه فلزی پوشیده شده از یک ماده‌ی هادی نور است. جنس این ماده، معمولاً از یک نیمه‌ رسانا مانند سیلیکون، ژرمانیوم یا سلنیوم است. این مواد، در شرایطی خاص رسانای الکتریسیته بوده و در سایر شرایط نارسانا هستند. این سطح در تاریکی نارسانا است ولی با عبور اشعه نور و گرم شدن الکترون‌ها قادر به عبور جریان الکتریکی می‌باشد. در نتیجه‌ی این عملکرد دستگاه‌‌های فتوکپی، می‌توان به اندازه یک نوار از تصویر را بر روی این استوانه ایجاد نمود. تصویر کامل، با چرخش استوانه، نوار به نوار روی آن به وجود می‌آید.

· ADF

قسمتی از دستگاه فتوکپی که وظیفه دارد کاغذها را یک به یک به اسکنر جهت عملیات اسکن یا کپی بفرستد.

· کارتریج جوهرافشان

کارتریج منبع تأمین رنگ در چاپگرهای جوهرافشان است. چاپگرهای جوهرافشان به وسیله‌ی پاشیدن قطرات ریز جوهر روی یک صفحه‌ی کاغذ از طریق منافذ ریز، باعث به وجود آوردن تصاویر سیاه و سفید و رنگی می‌شود.

· هیتر

قسمتی از دستگاه است که وظیفه گرم کردن و به اصطلاح پختن کارتریج بر روی کاغذ را به عهده دارد. این قسمت فقط در دستگاه‌های کپی لیزری وجود دارد و دستگاه‌های جوهر افشان از این بخش بی‌نیاز هستند.

نحوه‌ی عملکرد دستگاه‌های فتوکپی

معنای لغوی فتوکپی یعنی کپی با نور، در واقع طبق این تعریف عملکرد دستگاه‌های فتوکپی وابسته به نور می‌باشد. عملکرد دستگاه کپی به این صورت است که، ابتدا روی غلتک نواری یا استوانه‌ای درام یک بار الکتریسیته یکنواخت ساکن معمولا ۷۰۰-۶۰۰ ولت توزیع می‌شود. سطح غلتک با هادی نوری پوشیده شده است. در گذشته هادی نوری با روکش سلنیوم پوشیده شده بود که با بار مثبت شارژ می‌شد. اما به‌دلیل سمی بودن آن، امروزه از هادی نوری آلی با بار منفی استفاده می‎شود.

یک پرتوی نور، به کاغذی که روی شیشه دستگاه قرار داده شده است تابانده می‌شود. قسمت‌های سفید کاغذ، نور را منعکس می‌کنند. هنگامی که نور با سطح هادی نوری برخورد می‌کند، باردار بودن درام را خنثی می‌کند اما قسمت‌های تیره کاغذ نور را جذب کرده و منعکس نمی‌کنند و در نتیجه، بار الکتریکی درام در آن قسمت‌ها باقی می‌ماند.

در دستگاه فتوکپی، پودر سیاه رنگی به نام تونر وجود دارد که باری الکتریسیته ناهمنام درام دارد. این پودر با توجه به ناهمنام بودن بار تونر و درام، طبق اصلی که در بالا اشاره شد به بارهایی که روی درام باقی مانده‌اند می‌چسبد. در مرحله‌ی بعد عملکرد دستگاه‌های فتوکپی، روی سطح کاغذ بار همنام و قوی‌تری از بار درام ایجاد می‌شود که با عبور از نزدیکی درام، تونر با بار مخالف را جذب می‌کند. تونر به افزایش دما حساس است در نتیجه، هنگامی که ذرات تونر به کاغذ جذب شدند، با استفاده از گرما ذوب شده و به سطح کاغذ می‌چسبند و این‌گونه کپی ایجاد می‌شود.